Gå til sidens indhold

Taufiki, Congo

Taufiki kom til Danmark sammen med sin mor Shakira, da han var kun 2 år gammel. Han skulle ende med at tilbringe mere end 10 år i asylcentrene, før han endelig fik lov at blive her. Hans forældre er fra DR Congo, men han er født i en flygtningelejr i Uganda. Hans far og to ældre søskende er formodentlig dræbt. Hans mor Shakira blev psykisk belastet efter traumatiske hændelser og mange års uvished i det danske asylsystem, og ikke længere den stærke, gode mor, hun var engang.

"Jeg er bange for edderkopper og for at min mor dør. Jeg er bange for politiet. Jeg er bange for, at de ser mig og sender mig til Afrika, for så dør jeg. Der er meget farligt." Sådan sagde Taufiki til Olav Hergel fra Politiken. Han har sovet med en kniv under hovedpuden, indtil hans mor fandt den. Det var for at kunne true politiet, hvis de kommer og henter ham. Han tissede i bukserne både dag og nat, og gik en periode med ble.

Taufiki boede i mange forskellige asylcentre, de seneste år i udrejsecenter Sjælsmark. Han startede i 2015 på en specialskole i København, fordi han kræver særlig støtte pga. uro, angst og koncentrationsbesvær.

I Sjælsmark nægtede Taufiki at spise den plejehjemsmad, som blev serveret, så til sidst måtte Udlændingestyrelsen bevilge kontanter til hans mor, så hun kan købe mad til ham. Men man må ikke have køleskab på værelset, og der er ikke noget køkken.

Den lille familie havde et stærkt socialt netværk i Trampolinhuset i København, hvor Shakira var aktiv i flere år. Taufiki var derfor også en fast del af husets børneklub og dagligdag i øvrigt. Dette netværk kunne kun opretholdes, fordi Trampolinhuset betalte for deres transport fra Sjælsmark til København. Huset måtte lukke i 2020 pga. svigtende fondsmidler.

Gennem årene blev der gjort to forgæves forsøg på at deportere Taufiki og hans mor, i 2011 og i 2012. Første gang blev de fløjet helt til Kinshasa, men blev nægtet indrejse og måtte eskorteres tilbage til Danmark igen. Anden gang måtte man på forhånd opgive, og løslade dem fra fængslet efter et døgn. I begge tilfælde blev Taufiki indsat i Ellebæk fængslet sammen med sin mor. Shakira bad begge gange om at blive fremstillet for en repræsentant fra DR Congos konsulat, men politiet afviste det.

Refugees Welcome ansøgte i 2018 om ophold med henvisning til barnets tarv (§9c stk 1) for Taufiki, og da vi fik afslag, klagede vi til Udlændingenævnet med samme udfald. Vi skrev også til Folketingets Udlændingeudvalg om sagen. Myndighederne fastholdt, at barnet var morens ansvar, og at der ikke var noget til hinder for at hun kunne rejse tilbage til Congo med ham.

I 2020 lykkedes det en ung jurist at få sagen genoptaget i Flygtningenævnet, og nu fik Taufiki asyl med henvisning til risikoen for at blive tvangsrekrutteret som børnesoldat. Endelig kunne mor og søn flytte ud og begynde et rigtigt liv i det land, som er blevet Taufikis reelle hjemland.

På billederne spiller han bordfodbold i Trampolinhuset i 2014, og overværer behandlingen af borgerforslag om børnene i Sjælsmark i 2019.