Gå til sidens indhold
Samiras hænder.jpg

Ayan og Abdi

For 11 år siden kom Ayan hertil fra Somalia som familiesammenført med sin mand. De fik en søn, som i dag er 11 år gammel. Abdi har en udviklingsforstyrrelse, så han har haft særlig støtte i børnehaven og går på en specialskole. Ayan har bestået DU2 og 9. klasse, hun har haft forskellige deltidsjob og har været aktiv i sit lokalområde, bl.a. har hun fået diplom fra Bydelsmødrene. Sønnen kræver meget tid, så det har været lidt svært for hende at have et fuldtidsjob. I dag er hun netop optaget på SoSu-grundforløb.

I 2019 lod manden sig skille og forlod Ayan og Abdi. Han rejste tilbage til Somalia og har ikke siden haft kontakt med dem. Da Ayans og Abdis opholdstilladelser skulle forlænges, opdagede Udlændingestyrelsen, at manden var flyttet og at de var blevet skilt – og nægtede derfor at forlænge begges ophold.

Man mente ikke, at 9-10 års lovligt ophold var tilstrækkelig tilknytning. For børn regnes årene inden skolestart nemlig ikke rigtigt som vigtige, og for voksne skal man op over 10 år plus meget "stærk integration", dvs. fuldtidsjob og total assimilering. Styrelsen vurderede, at både barnets og morens tilknytning til Somalia var større, og man tog ikke stilling til, om barnet kunne få et passende skoletilbud i Somalia. At Ayan ikke har noget familienetværk tilbage i Somalia vægtedes heller ikke, men det ville muligvis blive afgørende, hvis hun søger om asyl.

Selvom Ayans mand faktisk havde været voldelig mod hende, og der ligger to notater fra politiet, hvor hun i det ene har sagt, at hun frygter, han vil slå hende ihjel, kan det ikke give ophold som voldsramt, da det var manden, der lod sig skille og forlod hende – dermed har hun ikke ophævet samlivet pga. vold. Afgørelsen er anket til Udlændingenævnet, og endnu ikke afgjort endeligt ved redaktionens afslutning.

Refugees Welcome overtog sagen i sidste øjeblik før den stod til afgørelse i Udlændingenævnet – og fik heldigvis omstødt inddragelsen. Den rådgivningsorganisation, som tidligere havde repræsenteret Ayan, havde overset, at Abdi også havde mistet sin opholdstilladelse – og det var ham, der var sagens stærkeste kort. Han fik sin opholdstilladelse tilbage, da Nævnet gav os medhold i, at hans tilknytning til Danmark var tilstrækkeligt stærk, og at han har særlige behov, og på den baggrund fik hans mor også sin tilbage.

Dagen efter fik den frivillige rådgiver i Refugee Welcome denne besked fra Ayan: "Tusind tak for hjælpen, uden din hjælp vil vi aldrig får lov til at blive i Danmark og får en opholdstilladelse. Abdi og jeg er så glade for din indsats. Dig vil vi aldrig glemme, og vi vil besøge dig en gang i sommerferien og sige til dig en ordenlig tak."