Gå til sidens indhold

Asif, Afghanistan

Asif var den første af en række afghanske tolke, som opsøgte RW, da han ankom i 2011. Læs mere om afghanske tolke under Emner. Han havde arbejdet for de norske styrker, og ville have søgt asyl i Norge, men blev taget i toget på vejen. Han fik afslag hos Udlændingestyrelsen, og blev kun reddet i Flygtningenævnet på grund af vores vejledning og en af de dygtigste asyladvokater.

Ventetiden i hans asylsag endte med at blive over 3 år, fordi både Udenrigsministeriet og det norske forsvar skulle høres. På trods af, at han kunne dokumentere sin ansættelse som tolk, var det meget svært at overbevise myndighederne om, at han havde modtaget dødstrusler fra Taliban – det ville man have bekræftet af hans norske officer.

Han blev en god ven af RW og Trampolinhuset, hvor han hjalp med at oversætte for andre asylansøgere og fortalte sin historie flere steder, men ventetiden var lige ved at knække ham. Undervejs lykkedes det ham dog at tage en IT-uddannelse på KEA.

Efter at han fik asyl, deltog han i teaterforestillingen 'Welcome to Denmark', som handlede om 4 ægte sager i Flygtningenævnet, skrevet sammen med professor i asylret Thomas Gammeltoft-Hansen.

I dag bor Asif i en by på Sjælland, er gift og arbejder som social- og sundhedshjælper.