Malak, Vestbredden/Irak
Malaks forældre kom til Danmark i 2001, da hun var nyfødt. Hendes forældre er fra henholdsvis Nordirak og den besatte Vestbred.
De fik afslag på asyl, sådan som næsten alle fra Irak gjorde på trods af krigen, men de kunne ikke sendes ud, fordi ingen af de to steder ville tillade ægtefællen at indrejse. De endte med at tilbringe 11 år i asylcentrene og fik en datter mere i 2007.
RW skrev om familien i rapporten ‘Asylcenter Limbo’ og vi fik en humanitær opholdstilladelse igennem, da Malaks mor blev psykisk syg pga. ventetiden.
I 2014 lykkedes det for RW at få ophold pga. børnenes tilknytning (§9c,1) som en af de første sager efter den ændring, vi var med til at få gennemført. Malaks forældre er begge højtuddannede og aktive i samfundet, og hendes far har forsørget familien lige siden de fik humanitært ophold. Allerede efter 4 års lovligt ophold opfyldte hendes far alle de høje krav til at få permanent ophold, og efter 8 år fik han dansk statsborgerskab.
Malak og hendes søster er usædvanligt velbegavede, og på trods af opvæksten i skiftende asylcentre har de klaret sig fantastisk godt. Malak fik som 15-årig et indlæg i sin lokalavis med en opsang om det negative billede, der tegnes af flygtninge i pressen. Hun læser nu medicin i Odense, og sad i panelet på Christiansborg, da RW lancerede rapporten "En fast hånd i ryggen" i 2021.