Flygtninge under jorden
At være under jorden, eller "udokumenteret", er en ulykkelig situation, som man ikke selv vælger, men som man kan ende i. RW startede i 1986 som en lille komité med det formål at få genåbnet asylsager for nogle af de flygtninge, som havde fået afslag, men som var så bange for at vende hjem, at de levede under jorden i Danmark.
Dengang indeholdt lov og praksis bedre muligheder for det, og det lykkedes flere gange for os. Siden er det blevet sværere, og der er kommet et langt større og mere negativt fokus på 'de illegale'.
Der er dog også sket positive ting. På europæisk plan er der stort fokus på rettigheder for de mange udokumenterede, og RW er medlem af den internationale organisation PICUM. I sin tid tilbød RW som nogle af de eneste en ad hoc kontakt til læger og jordemødre, når mennesker under jorden blev syge. Men i 2011 åbnede Røde Kors i samarbejde med Lægeforeningen og Dansk Flygtningehjælp en klinik for udokumenterede, og vores læger var med til at starte den op.
RW er nogle af de eneste, som har tilbudt hjælp til mennesker under jorden og talt deres sag. Vi har dog aldrig selv skjult mennesker eller hjulpet med transporter o.l. da det er ulovligt. Som forening mener vi, det er vigtigt at løse problemet mere generelt forklare offentligheden, at der ikke er tale om mennesker, som er kommet hertil for at snyde nogen. De er havnet i en ulykkelig situation, fordi de er bange.
Vi har bla. medvirket til at skabe dokumentarfilmen 'A matter of decency' fra Bombay Flying Club, som vandt prisen for Årets Pressefoto/wedokumentar i 2010.
Vi har flere gange advaret om, at udrejsecentret Kærshovedgaard vil føre til flere flygtninge under jorden, til skade for både dem selv og samfundet, bla. i en kronik i Information i april 2016.
Vi har også i 2017 skrevet et indlæg i Politiken sammen med dokumentarfilminstruktør Michael Graversen som kommentar til TV2-produktionen 'Illegal i Danmark'.